Perfekt orden i klesskapet – er det mulig?

Å skape perfekt orden i klesskapet høres kanskje ut som en umulig drøm, særlig når det gjelder familier med flere barn. Det føles kanskje som at mengden klær vokser eksponentielt med antall familiemedlemmer, og det kan være at du mister kontrollen helt over hva som egentlig befinner seg i skuffer og skap. Hvordan tar du tilbake kontrollen over klesskapet?

Alt på sin plass

Til å begynne med er det viktig å fjerne så mye usikkerhet som mulig fra håndteringen av klær og klesvask. I den forbindelse er navnelapper og god merking en flott begynnelse. Med tydelige navnelapper er det enkelt å sortere barnas klær, uten å måtte tenke over hver eneste beslutning. I mange tilfeller stiller barnehagen uansett krav til merking, så det er like greit å komme i gang fra dag én.

I tillegg er det faktisk smart å merke ulike skuffer og plasser i garderobene, slik at det er enkelt å holde seg til et system også der. Alt dreier seg om å redusere usikkerhet, slik at du ikke trenger å tenke over hva som skal hvor – men heller bruke tiden effektivt.

Hvor mye klær trenger du egentlig?

Å begynne å redusere mengden klær i klesskapet kan være et sårt tema, men vi må nesten akseptere at de fleste nordmenn eier alt for mye klær. De aller fleste av oss har noen skikkelige «hyllevarmere», som aldri blir tatt ut av garderoben. Slike plagg er åpenbart førsteprioritet når det gjelder å gi bort eller selge klær, kanskje en skikkelig opprydding også kan generere noen inntekter?

Mange barn har også alt for mye klær, og dessuten er det ikke alltid like enkelt å følge med på hva som fortsatt passer. Sett av tid til en jevnlig opprydding i garderobene til barna, slik at du kan fjerne alt som er for lite – da gjør du det også mye enklere å holde orden i skapet.