Stomi: Hva er det, og hva kan du forvente av livet med utlagt tarm?

En stomi, eller utlagt tarm, er en kunstig åpning i bukveggen i magen. Her føres en del av tarmen ut og sys fast på huden på magen. Når du har fått anlagt stomi vil avføringen eller urinen komme ut av stomien, hvor den så samles i en stomipose.

Det er flere grunner til å få stomi, og det finnes forskjellige typer stomi. Felles for de fleste stomipasienter er at den underliggende årsaken eller sykdommen har gitt så store plager og komplikasjoner at en stomi er en løsning som kan gi dem tilbake livskvaliteten.

De forskjellige typene stomi

Det er tre hovedtyper stomi:

  • Kolostomi, som er utlagt tykktarm
  • Ileostomi, som er utlagt tynntarm
  • Urostomi, som er utlagte urinveier.

Når man får en stomi, skyldes det som regel alvorlige sykdommer eller tilstander som ikke kan forbedres på andre måter. Noen av de vanligste årsakene er blant annet:

  • Inflammatoriske tarmsykdommer som Ulcerøs kolitt og Crohns sykdom.
  • Skade på tarmen eller urinveiene
  • Medfødte misdannelser eller andre sykdommer som påvirker tarmen eller urinveiene.

Gode ​​råd før og etter operasjonen din

Hvis du skal få en stomi, vil du sannsynligvis ha mange spørsmål og bekymringer i tiden opp mot operasjonen din.

Før operasjonen er det derfor viktig å snakke med helsepersonell om hva du kan forvente deg etter operasjonen og hvordan du best forbereder deg. Her kan det være til stor hjelp å skrive ned alle dine spørsmål og bekymringer. På den måten får du satt ord på alt, og det er lettere å huske når du er i samtale med helsepersonell. Det kan også være lurt å ta med noen du stoler på, som kan gi støtte og hjelpe deg med å få stilt alle nødvendige spørsmål, i tillegg til å hjelpe deg å huske informasjonen som blir gitt.

Før operasjonsdagen bør du undersøke og vurdere hva du må ha med til sykehuset. Det kan for eksempel være en god idé å ta med løstsittende klær som både er enkelt å ta av og på og som samtidig føles behagelig og ikke sitter for tett rundt stomien. I den første perioden etter operasjonen kan stomien være hoven og øm.

Du kommer også til å trenge stomiutstyr. Når du våkner etter operasjonen, vil du sannsynligvis allerede ha en stomipose festet til magen. Alt etter dine behov, størrelse av stomien og plasseringen av stomien din, kan det være nødvendig å prøve flere produktvarianter før du finner den rette matchen for deg. Stomisykepleieren din vil guide og veilede deg her.

Det kan også være en god idé å snakke med en stomisykepleier eller en ernæringsveileder for å få råd om hva man bør spise og drikke den første tiden etter operasjonen. Avhengig av hva du spiser, kan det som kommer ut av stomien variere i både mengde, hyppighet og konsistens.

Hverdagen med stomi

Spesielt den første tiden etter en stomioperasjon kan være utfordrende. Men etter hvert som du kommer deg etter operasjonen og lærer å håndtere stomistellet, vil du oppleve at det blir enklere og en naturlig del av hverdagen din.

De fleste med stomi opplever derfor økt livskvalitet, da stomioperasjonen bedrer symptomene som lå til grunn for operasjonen. Det betyr også at det for de fleste er mulig å komme tilbake til en helt normal og aktiv hverdag med jobb, fritidsinteresser, idrett og sosiale aktiviteter. Dette krever selvfølgelig at du har det nødvendige stomiutstyret og at du lager en god rutine ved poseskift og stell av stomien. Med tilpassede produkter og god støtte kan du leve et trygt og aktivt liv med stomi.

Få gode råd til livet med stomi med Coloplast Assistanse

Hvis tanken om å leve med stomi virker skremmende er det helt naturlig. Det er en stor omveltning, og spesielt i starten vil du nok ha mange spørsmål og bekymringer. Trenger du ekstra støtte i hverdagen kan du melde deg inn i Coloplast Assistanse.

Coloplast Assistanse er et ekstra servicetilbud til deg med stomi, hvor du får tilgang til gode råd og inspirasjon som kan hjelpe deg i hverdagen. Du kan melde deg på månedlige e-poster eller løpende følge oppdateringer på Coloplasts nettsider når det passer deg. Som medlem av Coloplast Assistanse kan du også kontakte Coloplasts erfarne sykepleiere, som står klare til å svare på dine spørsmål og gi støtte og veiledning på telefon når du trenger det.